Maandag 5 november heeft Dhr. Ad Kennes uit Alphen het erediploma van het Generaal Snijdersfonds gekregen uit handen van Ir. C.M.P.S. Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat. Kennes krijgt het diploma vanwege zijn 'opvallende prestaties voor de bevordering van de Nederlandse luchtvaart', zoals de officiële motivering luidt. Ad Kennes stond zo'n 20 jaar geleden aan de wieg van de opleiding Luchtvaarttechniek in Tilburg, indertijd aan de RK MTS, nu aan ROC Midden-Brabant. 

Zelf een enthousiast zweefvlieger greep hij in 1989 een uitnodiging van de luchtmacht om de school aan te melden als kandidaat voor zo'n opleiding, met beide handen aan: in een t.v.-uitzending van 'Brandpunt' deed overste Grothuizen een oproep aan de technische scholen om zo'n opleiding te starten. De volgende dag ging Ad Kennes naar de beurs in Den Bosch (vanwaar de overste de oproep had gedaan) en meldde de Tilburgse MTS aan als kandidaat. 

Daarmee was de opleiding Luchtvaarttechniek in Tilburg geboren en nu heeft ROC Midden-Brabant als één van de weinige ROC's een bloeiende luchtvaartcluster. De opleiding luchtvaartechniek BOL4 kreeg gezelschap van een speciale klas voor de Luchtmacht op niveau 3, een deeltijd-opleiding gasturbines en een luchtmachtklas mechatronica op niveau 2.

Ad Kennes heeft deze opleiding gedurende vele jaren gedragen, als enthousiast docent en voorlichter. Vaak is hij zelf de boer op gegaan om voorlichting te geven - en zijn enthousiasme werkte aanstekelijk want van heinde en verre stroomden de studenten toe. Sinds enkele jaren is hij met pensioen, maar als dat nodig is valt hij nog wel eens in als docent - en nog steeds is hij een enthousiast zweefvlieger.

De Stichting Generaal Snijders Fonds, dat is vernoemd naar de oprichter van de Nederlandse luchtmacht, kent een tweetal onderscheidingen, te weten de Gouden Medaille en het Erediploma. De Gouden Medaille wordt eens in de drie à vier jaar uitgereikt aan een persoon of rechtspersoon, die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de luchtvaart in de meest ruime zin van het woord. Het Erediploma wordt jaarlijks toegekend aan personen, groepen van personen, bedrijven of instellingen, als erkenning van in het oog springende prestaties en of verrichtingen, getuigend van uitzonderlijke professionaliteit en vakmanschap op het vlak van zowel operationele uitvoering als bevordering van de Nederlandse lucht- en ruimtevaart in brede zin. 

vlnr: Dhr. Dirk Starink - oud bevelhebber Koninklijke Luchtmacht
Vertegenwoordiger van de Koninklijke Luchtmacht - Tactische Helikopter Groep
Ad Kennes - directeur EDUGAST en oud docent luchtvaarttechniek ROC Midden Brabant
Dhr. Henk de Groot - algemeen directeur ADSE
Drs. Leo van Wijk - voormalig president-directeur van KLM
Dhr. Camiel Eurlings - Minister van Verkeer en Waterstaat

 

Sinds de oprichting in 1932 heeft het Fonds zeventien maal de Gouden Medaille toegekend aan coryfeeën als Prins Bernhard, Albert Plesman, Sergio Orlandini, Martin Schröder, Wubbo Ockels en laatstelijk in 2004 aan Peter Legro.